09/09/12

mic jurnal de pe insula mea (1)

8 septembrie

Mario de Biasi, Spiaggia del Poeto, 1955
 

(…)
Nu ştiu dacă e un jurnal din insula în care mă aflu, dar îl încep cumva azi şi-o să-l postez aici, chiar dacă n-o să vă prindeţi despre ce este vorba: unele nume şi locuri n-o să aibă nici o relevanţă pentru voi, deşi ele există în viaţa reală pentru mine. Aşadar, mi-a scris Marius şi mi-a spus că azi e Sfânta Maria, o zi în care unii îşi amintesc de alţii, dau telefoane, beau ceva împreună. El nu a sărbătorit niciodată ziua numelui, Marius oricum nu este prenume şi mereu s-a poticnit în Marinius şi Marianus. Sfânt sau nu, el mi-a spus la mulţi ani şi-a băut un pahar de ţuică de Albeşti în sănătatea mea! Foarte bine a făcut, că eu am băut doar Ben Cola şi am mâncat mai pe seară un fel de orez care seamănă cu Paela din Valencia, dar foarte condimentat, mai degrabă ca la chinezi… am aflat apoi că e o reţetă proprie a Simonei, care a gătit în seara asta. Iar mâine m-a invitat, cu maşina ei şi cu-o altă maşină, la plajă. Se va bucura cel mai mult Filipa. Mie nu-mi place soarele, mai ales că vrea tocmai în mijlocul zilei, dar sunt curios cum arată plaja în locurile de care turiştii nu ştiu, am înţeles că foarte bine, aşa că mă duc. Şi se găsesc pe nisip nişte pietricele foarte frumoase, mi le-a arătat azi.


(…)
Cu greu, am acceptat să mă duc azi-noapte să ascult muzică într-un parc. Până la urmă m-am luat după Eugenio, care mi-a spus că o să mă simt bine şi aşa a şi fost. Şi el, şi Simona s-au întâlnit cu o mulţime de prieteni acolo şi fiecare dintre ei a vorbit şi cu mine. I-am întrebat de unde ştiau toţi să vină. Mi-au spus că de pe facebook.


(…)
Mă uitam ieri la Giusie cum vorbea despre oamenii din spital şi despre cât de stăpân pe tine trebuie să fii ca să-i poţi ajuta. Mie mi-ar fi imposibil, o zi, încă o zi şi apoi toate celelalte în acelaşi loc, ajutând de fiecare dată alţi oameni.


(…)
Pe insula mea nu sunt prea mulţi oameni şi ei oricum sunt diferiţi de ceilalţi. Ei spun tramvai la autobuz şi metrou la tramvai. Au multe oi şi o brânză specială. Mi-am făcut nişte cumpărături azi, mi-am luat şampon etc. În general e mai scump ca la noi, dar, foarte interesant, am găsit coca-cola mai ieftin. Şi apă plată, era promoţie.


(...)
Eu nu am văzut nici un român de când sunt aici. Dar "la Lidl îi găseşti pe toţi", îmi spune Alessandro. De ce la Lidl şi de ce pe toţi nu ştiu. Dar o să mă duc într-o zi la Lidl.


(…)

Spaniolii stau în grup şi nu vorbesc cu ceilalţi. Trebuie să te împrieteneşti rapid cu ei (înainte să se consolideze grupul) dacă vrei să vorbească, de la egal la egal, şi cu tine. O fată din Spania i-a spus unei fete din Portugalia când au făcut cunoştinţă: „I’m from Spain, the best country”. Portugheza nu a zis nimic :)


(...)
Kostantia e din Grecia. A fost cea mai simpatică la curs şi spontană. A spus: "No capisco niente!". Apoi mi-a scris un mesaj cu un singur cuvânt: "Gracie" (nu contează că nu avea pentru ce să-mi mulţumească). Adică Grazie, în începutul ei de italiană :)


(…)
Am sunat-o ieri pe Franziska şi nu mi-a răspuns. Am întrebat-o apoi printr-un sms dacă nu poate să iasă din casă să vorbească cu noi. După un timp mi-a răspuns printr-un sms că nu poate suna de pe numărul pe care i-am scris. Ea e cea mai conştiincioasă dintre toţi. N-a mai dat nici un semn. Cred că îşi scrie jurnalul.

4 commenti:

alex de monti ha detto...

Felicitari pentru viata noua a ta in Sassari!

ofelia ha detto...

foarte fain! mai vreau:)

dani_el ha detto...

Alex,
la isola segreta! :)

Ofe,
pai vino aici daca vrei :)

ofelia ha detto...

nu ma ispiti, ca dupa aia chiar vin si atunci sa te vad :P

 
Locations of visitors to this page