06/11/07

mm' poetry (II)

1. Ce conducator de cenaclu/atelier de creatie etc. a avut o influenta asupra evolutiei tale poetice?

2. Ce inseamna pentru tine incadrarea intr-o generatie de creatie literara, ce inseamna sa fii in prim plan si ce nu?

3. Daca ti-as cere un mic tablou al generatiei tale ce ai pune in el?

5 commenti:

Anonimo ha detto...

1. Alexandru Musina, Andrei Bodiu si Gheorghe Craciun.

2. Eu ma consider fracturist, din pacate, insa, tot felul de critici uita sau ignora acest lucru si, de aceea, ma trezesc incadrat cind intr-o generatie, cind in alta, cind in a treia. Sigur ca se forteaza nota si treaba asta nu prea are legatura cu ceea ce incerc sa fac eu in literatura.

3. Ciprian Siulea, Vasile Ernu, Dan Sociu, Marius Ianus, Stefan Bastovoi, Iulian Ciocan, fratii Vakulovski, Dan Lungu, Lucian Teodorovici, Florin Lazarescu, Elena Vladareanu, Dan Coman, Adrian Urmanov si lista e foarte si foarte lunga, de aceea, ma opresc aici.

Dumitru

Anonimo ha detto...

1. Niciunul.

2. Nu am nicio problemă cu încadrarea în generaţii, deşi nu mai e o opţiune viabilă, decât pentru istoricii literari (mai există aşa ceva?). Chiar eu am fost un mare susţinător al generaţiei, în ideea că asta ne-ar putea face (niţel) mai solidari. N-a fost cazul. Toate lucrurile urâte spuse şi mai ales scrise între unii şi alţii în ultimii ani m-au dezamăgit de tot.

Hai să spunem doar că suntem vreo 25-30 de poeţi şi vreo 15-20 de prozatori (la care s-ar putea adăuga 7-8 critici şi vreo 3 dramaturgi) care am debutat şi publicat după 2000-2001... În rest... o să vedem ce-o să se aleagă de “marile promisiuni” în următorii ani.

3. Aş pune câţiva scriitori la care ţin. Şi ale căror versuri (sau pagini de proză, sau articole, după caz) mi-au adus câteva bucurii. Sunt mai mulţi scriitori buni pe care aş miza. Aşa cum sunt şi unii umflaţi, alţii închipuiţi, “faime” de moment, “glorii” de şase luni... Dar, în fond, aşa se întâmplă mereu. Uită-te numai la “supravieţuitorii” generaţiei 80. O să vedem noi cu timpul cine (şi cum) a rezistat.

Anonimo ha detto...

1. Viorel Paraschivoiu

2.

imi place ca-s douamiist, sunt mandru de asta, zile
intregi sunt salvat numai soptindu-mi:
douamiist,douamiist,douamiist.
sa fii in prim plan inseamna sa intoarca gagicile
capul dupa tine pe strada sau la targurile de carte,
sa te arate cu degetul, asa, ca pe Sociu si Komartin.

3.

cafea, fotbal, bistrita-fiad, LPS , apartamentul 31.

Anonimo ha detto...

1. nu prea am fost pe la cenacluri. nu mi se potriveste.
de fapt, imi amintesc ca am fost de doua ori la USR la mircea martin. prima data a citit cosmin perta si a doua oara augustin cupsa si am zis ca nu mai vreau sa merg. mai bine sa ramana asa frumos :)
la euridice am fost de mai multe ori (de vreo cinci-sase) si mi-a placut o sga data foarte mult cand a citit gamart, si eu si ruxandra (novac) aveam ciorapi colorati.
in rest sincer imi era cam frica :P
si am mai fost de cateva ori la litere cand reluasera bogdan perdivara, adi schiop, silviu gherman si marius ianus si stiu ca mi-a placut mult de ei atunci, dar nu mi-a placut de mine si nu m-am mai dus :D

2. nu-mi place asta cu "douamiistii"
pentru mine n-a existat o generatie douamii, asa cum n-a existat nicio alta "generatie." au existat si exista carti si ceata aia roz poluanta din jurul lor, politica literara
ma folosesc insa de multe ori, recunosc, de conceptul asta de "generatie", din necesitati "pedagogice"...
sa fii in prim plan e inspaimantator. as muri.


3. uite un tablou:
cand o sa ma fac eu mare o sa ma fac dictator si in loc sa scriu o sa creez lumi adevarate si o sa le ofer tuturor prietenilor mei totcesiaudorit si case de otel si sticla si mai ales dianei (geacar) o sa-i ofer una cu incaperi imense prin care sa se plimbe cat vrea ea fara sa mai fie nevoita sa iasa din casa vreodata :)
si pamantul o sa-l evacuez si o sa las padurile sa creasca si o sa ma mai plimb eu din cand in cand pe-acolo
si toata lumea o sa-mi fie atunci prietena si o sa ma iubeasca, pentru c-o s-o oblig :P

ps.
sa fii dictator nu inseamna sa fii in prim plan, in caz ca naivii ar vedea aici o contradictie. inseamna cu totul si cu totul altceva ...

Anonimo ha detto...

1. Cenaclul condus de Iustin Panta, in perioada 1993-1998, la Sibiu, cenaclul condus de Nora Iuga in perioada 1999-2001 la USR, lecturile private cu Nora Iuga si Octavian Soviany la Hanul lui Manuc (2001, vara, toamna, iarna), cenaclul pe care il fac la telefon de citiva ani cu Nora, ca ne citim tot ce scriem.

2. Cind am debutat, in 1998, s-a spus ca scriu ca nouazecistii, acum sint considerata (de unii) douamiista. Cind i-am spus, suparata, lui Ioan Es Pop ca eu nu sint nouazecista, el mi-a raspuns, cu blindete, "toti sintem nouazecisti". As putea spune ca "toti sintem douamiisti" si asa mai departe. Nu inseamna nimic sa fiu sau nu intr-o generatie. Ce conteaza sint prietenii, dintre care scriitori sint Nora Iuga, Claudiu Komartin si Marius Chivu. Mi-ar fi placut sa fie in Bucuresti Lucian Dan Teodorovici, Florin Lazarescu si Dan Lungu. Ne-am fi intilnit mai des. Imi place sa fiu in centrul atentiei dar, cum sint foarte orgolioasa, imi place sa fiu bine pregatita cind ies in fata. Ceea ce nu se intimpla prea des. Sufar cind nu sint chemata la Colocviile tinerilor scriitori sau la alte adunari scriitoricesti, desi nu ma simt in largul meu in lume.

3. Nu e un tablou, e un film. E multa vinzoleala, dar si destula tacere. Numai sa stii s-o asculti.

 
Locations of visitors to this page